CAD och datorspel är sammanlänkade på flera sätt. Själva utvecklingen av datorspel har delvis tagit hjälp av CAD-applikationer som möjliggör avancerade 3D-modeller och animationer anpassade till spelen. Med CAD och relaterade verktyg kan man skapa avancerade bakgrundsmiljöer, karaktärer och detaljerad, smidig rörelsegrafik. Virtual reality förekommer mer och mer i olika typer av spel, vilket också underlättas av CAD-teknik. Det är samma tankesätt och teknik som används för att skapa virtuella spelmiljöer som när man i teknik- och byggrelaterasd system som BIM, byggnadsinformationsmodellering, bygger upp modeller av en byggnad. Skillnaden är väl att i det i professionell byggnadsmodellering inte plötsligt dyker upp fiender som ska oskadliggöras och det finns heller inga dolda skatter att upptäcka.
Spel som lägger grunden för CAD-intresse
Att lära sig CAD är en bra investering för att kunna få arbeten inom teknik som vuxen. Det finns idag många spel för barn där det gäller att bygga saker. Ett populärt spel för barn är Mulle Meck, där man bygge ihop olika bilar och andra mojänger. Det är inte direkt CAD, men när man går vidare till spel som t.ex. Lego Digital Designer kommer man närmare funktionerna i ett riktigt CAD-program,
Som spelare får man en verktygslåda som gör att man kan bygga olika skapelser med hjälp av legobitar virtuellt i sin dator. Det finns också en variant i serien Lego Technica där man ska få fordon att fungera genom att kombinera kugghjul på rätt sätt. Spelets gratisversion tillåter en att bygga fritt men det finns även byggsatser att köpa, precis som för riktigt lego, där man bygger steg för steg. Liksom för fysiskt lego är dock dessa virtuella byggsatser relativt dyra.
Vill man få barn intresserade av teknik och CAD och kanske inspirera en framtida ingenjör i familjen kan dock en investering i avancerade virtuella legobyggen vara värt pengarna.
Dataspel och ekonomi
Det finns många bra datorspel för barn där de får lära sig hantera pengar och privatekonomi. En av det bästa apparna på senare år är pengalabbet som är ett samprojekt mellan kungliga myntkabinettet och finansinspektionen där man som användare ska klara av att hantera sin utgifter under en månad. Appen laddas på appstore. Vill du läsa mer om privatekonomiska tips kan du besöka www.sambla.se som har massor bra guider.