Fria XP-moduler   
XP-moduler   Macron   Symboler  
Peter Olsson, PK-Data, har skapat en väldig mängd nya kommandon, och många gånger finner man dem i gratismoduler, som det bara är att hämta hem.
På den här sidan hittar du de senaste versionerna i ZIP-format. De flesta finns för både EasyCAD och FastCAD, utom senaste version av LAYERS - se nedan. Ladda hem och packa upp till din CAD-mapp! För den som skriver egna macron är det speciellt viktigt att känna till alla nya möjligheter.
Vill du läsa mer om Peters FreeWare på hans egen hemsida - gör det här!.
Om du inte har verktyg för att hantera ZIP-filer kan du hämta PowerArc här! (PowArc7.exe - 1.4 Mb). Programmet är lättanvänt och snabbt.

SENASTE....
Har du FastCAD32 skall du prova PGZoom - den senaste XP-modulen från PK-Data!
Sätt markören där du vill ha centrum och använd PageUp för att zooma in och PageDown för att zooma ut, förminska. Du kan göra det medan du ritar, funktionen är helt transparent.
OBS! Du kan dock inte ha mer än en Fcad32 öppen - försöker du köra med flera blir det förvirrat och dyker!
Vi har provat på alla Windows-versioner upp till XP, men... Du måste själv testa, det kostar inget!
Har du EasyCAD och är intresserad - hör av dig!
HÄMTA
PGZoom för FastCAD32 (pgzoom.zip - 12 Kb)


Här är tidigare gratismoduler - vi börjar med M-UTIL, som vi hittills glömt bort:

XP MUTIL är en önskemodul för den som skriver macron. Nu kan du äntligen välja objekt med Entity Type - något som annars är omöjligt.
Du kan generera slumptal, ta fram kvardratroten ur tal eller skilja ut siffror från textsträngar och lagra dem som tal i variabler.
Du behöver en tabell över de nummer man kan använda med MSEL-select by type och exempel på hur man använder kommandona.
Den finns att hämta i PDF-format HÄR! (103 Kb) .

HÄMTA
MUTIL för EasyCAD32 (ecmutil.zip - 28 Kb)
MTRIM för FastCAD32 (fcmutil.zip - 28 Kb)


Har du försökt presentera decimaltal via TEXTM så kommer du aldrig ifrån 5 decimaler, hur mycket du än försöker. Och det kan bli mycket irriterande när man t ex vill visa ett avstånd i millimeter.
GVD - Get Value Decimal är en variant på GV, där du direkt kan bestämma antalet. Syntax:
GV;[variabelnamn];[antal decimaler];........
Vill man skapa nya lager via macron kan man använda ADDLAYER;[lagernamn]
En finess med kommandot är att det undersöker om lagernamnet redan finns - detta för att undvika dubletter.
När man tar in DXF-ritningar är enheten ofta Inch, =1. Men egentligen skall det vara millimeter utan omskalning och det finns inget sätt att ändra detta via script eller macro eftersom UNITM förutsätter ”Rescaling”.
Då använder man i stället SETUNITS - och man kan via ett script fixa till 100 ritningar på några sekunder.
HÄMTA
BYT för EasyCAD32 (ecbyt.zip - 28 Kb)
BYT för FastCAD32 (fcbyt.zip - 27 Kb)LAYERS är en modul som funnits några år - kolla under Nytt om program!
Nu är den utökad med nya kommandon - tyvärr endast för FastCAD, eftersom det saknas en speciell XP-funktion i EasyCAD.
Med HIDEF, SHOWF, FREEZEF och THAWF (-F står för Filter) kan man välja en hel knippa lager och manipulera dem på något sätt. Möjligheten behövs då man t ex automatiskt ritar höjdkurvor och lägger varje kurva på ett speciellt lager, där namnet anger höjd - $H1300, $H1325, $H1350, $H1375 - 13 m, 13.25 m, osv.
Vill man då ha samma färg på alla 0,25-meterskurvor, kan man med ett macro göra detta. Eller om man vill frysa eller dölja vissa lager med konskventa namn.
Filtermetoden följer FastCADs metod för textsökning - den finns utförligt beskriven under ZTEXT. För att dölja alla 0.25-meterskurvor kan man skriva
HIDEF;=$H??25
LSAVE sparar en viss lagerkonfiguration och LREST återställer till den inställning som sparades med LSAVE.
Visserligen är det långt till möjligheten att spara med namn, men detta kommer troligen i V7.
HÄMTA
LAYERS för EasyCAD32 (UTAN senaste lagerkommandon) (eclayers.zip - 26 Kb)
LAYERS för FastCAD32 (fclayers.zip - 28 Kb)


Att konvertera ritningar till och från AutoCAD brukar inte vara något problem - utom ibland när det gäller X-Refs och svenska tecken.
Den här fria modulen - ACDSVT löser problemet med tecken om det beror på konflikt mellan de olika teckentabellerna för DOS och Windows. WINTODOS flyttar sv. tecken i alla texter i ritningen från Windows- till DOSplats i ASCII-tabellen, medan DOSTOWIN gör tvärtom. NK-kommandon används av våra norska kunder.

HÄMTA
ACDSVT för EasyCAD32 (ecacdsvt.zip - 11 Kb)
ACDSVT för FastCAD32 (fcacdsvt.zip - 11 Kb)


XP MTRIM fungerar som en trimsax - utmärkt och oumbärligt i vissa situationer.
Vill man rita stående panel på en spetsig gavel är det enklast att matriskopiera linjer med lagom avstånd - men de blir lika långa. Med MTRIM väljer du alla linjerna, lägger en linjal över dem och bestämmer vilken sida som skall vara kvar - KLART!
HÄMTA
MTRIM för EasyCAD32 (ecmtrim.zip - 25 Kb)
MTRIM för FastCAD32 (fcmtrim.zip - 25 Kb)


GROUP
Sysslar du ofta med grupperingar, har du användning för denna XP - du kan nämligen förändra innehållet i en grupp utan att först lösa upp den. Vill du t ex få in ytterligare en stol i en möbelgrupp slipper du att först lösa upp gruppen och därefter åter välja alla möbler. Med GROUP1 är det gjort på nolltid!
HÄMTA
GROUP för EasyCAD32 (ecgroup.zip - 25 Kb)
GROUP för FastCAD32 (fcgroup.zip - 25 Kb)


Med FREEHAND kan du rita helt fritt -som man gör med penna och papper. Linjerna du skapar är PATHs - varje nodlängd bestämmer du över med FREEHANDOPT.
Med SHADE kan du färglägga en box i alla regnbågens färger med mjuka övergångar mellan färgerna.

HÄMTA
FREEHAND för EasyCAD32 (ecfhand.zip - 25 Kb)
FREEHAND för FastCAD32 (fcfhand.zip - 25 Kb)

XPmodul FLOCK
En funktion som saknas i FastCAD är ett system för fillåsning. På mångas begäran har Peter Olsson skapat denna modul, som ger en varning för att en ritningsfil redan används av någon i nätverket.
Här är Peters egna kommentarer:
Programmet skapar en LCK-fil med samma namn som filen som öppnas. Denna ligger kvar så länge originalfilen är öppen.
Om någon annan, som har FileLock installerat, försöker öppna originalfilen kommer en varningstext upp. De får valet att ignorera meddelandet eller att ta över fillåset (TakeLock). Det är bara denna varning som ges, filen kommer fortfarande att öppnas och kunna sparas som normalt med alla risker det innebär.
Kommandot FLOCK ställer in ett namn för den egna datorn så att man kan se vem som har öppnat filen. Namnet sparas i registret.
En känd begränsning är att det inte fungerar väl med flera ritningar öppna samtidigt. Programmet förutsätter att det bara finns en aktiv ritning.
Sammanfattningsvis kan sägas att programmet bara ger en varning om en fil redan är öppen på någon annan dator. Den ger i sig inget skydd. För att göra det hela bättre krävs ändringar i FastCAD så att fillåsningen i Windows används och det kan bara Mike Riddle göra.
HÄMTA
FLOCK för FastCAD32 (flock.exe - ca 60 Kb)
Kör EXE-filen på vanligt sätt och installera i din Fcad-mapp - FLOCK32F.DLL.Visste du att Peters moduler har gjort att så få går över till Fast/EasyCAD V7? Alla dessa hundratals kommandon som finns gratis eller till mycket låga priser har gjort att användare över hela världen fortsätter att rita i V6.